Sezon alergiczny w Polsce różni się w zależności od regionu, często rozpoczynając się od pylenia drzew. Niektóre z drzew, których pyłek może wywoływać objawy alergii, to między innymi:
Pyłek brzozy jest najczęstszym powodem wiosennej alergii pyłkowej w Europie. Szacuje się, że ponad 100 milionów osób uczulonych na Bet v 1 (główny alergen pyłku brzozy). Silne właściwości alergizujące cechuje także pyłek dębu. W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, topola stosunkowo rzadko wywołuje alergie. Puch topoli (często mylnie uznawany za pyłek) nie ma właściwości alergizujących, ale może powodować drażnienie. Objawy alergii związane z puchem topoli są zwykle związane z początkiem pylenia traw.
Pylenie Roślin a Alergia Pokarmowa
Alergia na pyłki może być powiązana z alergią pokarmową. U osób uczulonych na pyłek brzozy, objawy alergii mogą wystąpić po spożyciu takich owoców jak jabłka, gruszki, wiśnie, marchew, seler, soja czy orzeszki ziemne. Ta reakcja krzyżowa wynika z podobieństwa w budowie alergenów obecnych w pyłku brzozy i wspomnianych pokarmach.
Najczęściej objawia się jako zespół alergii jamy ustnej (ang. oral allergy syndrome, OAS), charakteryzujący się łagodnym obrzękiem i swędzeniem warg, podniebienia, języka, gardła lub uszu, oraz możliwą chrypką.
U osób z alergią na brzozę, podobne objawy mogą pojawić się po spożyciu jabłka. Około 10% pacjentów z OAS może doświadczyć wstrząsu anafilaktycznego, dlatego osoby te powinny być zaopatrzone w auto- lub ampułkostrzykawki z adrenaliną.
Warto zauważyć, że objawy mogą pojawić się natychmiastowo (w ciągu około 15 minut) po spożyciu uczulającego pokarmu. W niektórych przypadkach gotowanie lub pieczenie warzyw i owoców może zapobiec objawom OAS.
Reakcje krzyżowe mogą również objawiać się pokrzywką, atopowym zapaleniem skóry i objawami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak biegunka, nudności lub wymioty.