Cel badania IgE sp. Marchew (F31):
Diagnostyka i różnicowanie alergii na marchew.
Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w natychmiastowej reakcji nadwrażliwości typu I, prowadząc do miejscowego stanu zapalnego.
Mechanizm alergii na marchew:
Osoby uczulone na alergen marchwi posiadają wykrywalne stężenie IgE specyficznego dla tego alergenu. Cząsteczki IgE, związane z komórkami odpornościowymi, indukują odpowiedź na alergen, prowadząc do stanu zapalnego.
Związek z alergią pyłkową:
Alergia na marchew jest często związana z uczuleniem na pyłki brzozy i bylicy. Może skutkować zespołem pyłkowo-pokarmowym (PFS) i objawami alergii jamy ustnej (OAS).
Objawy alergii na marchew:
Alergia na marchew dotyczy około 5% osób z alergią pokarmową. Objawy obejmują łagodne do umiarkowanych reakcji alergicznych, chociaż sporadycznie mogą wystąpić reakcje ciężkie, włączając w to anafilaksję.
Alergeny w marchwi:
Dau c 1 (homolog Bet v 1 pyłku brzozy, białko PR-10).
Dau c 4 (profilina).
Dau c 5 (reduktaza izoflawonowa).
Dau c CyP (cyklofilina).
Dau c nsLTP (niespecyficzne białko transportujące lipidy).
Znaczenie diagnostyczne poszczególnych alergenów:
Dau c 1 odpowiada za większość alergii na marchew związanych z pyłkiem brzozy. Dau c 4 i Dau c 5 są także istotne w indukcji alergii u niektórych osób.