IgE sp. Marchew (F31)

,

IgE sp. Marchew (F31)

40,00 

Badanie IgE sp. Marchew (F31) to ilościowe oznaczenie w surowicy krwi przeciwciał klasy IgE specyficznych dla ekstraktu alergenów marchwi

Cel badania IgE sp. Marchew (F31):

Diagnostyka i różnicowanie alergii na marchew.

Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w natychmiastowej reakcji nadwrażliwości typu I, prowadząc do miejscowego stanu zapalnego.

Mechanizm alergii na marchew:

Osoby uczulone na alergen marchwi posiadają wykrywalne stężenie IgE specyficznego dla tego alergenu. Cząsteczki IgE, związane z komórkami odpornościowymi, indukują odpowiedź na alergen, prowadząc do stanu zapalnego.

Związek z alergią pyłkową:

Alergia na marchew jest często związana z uczuleniem na pyłki brzozy i bylicy. Może skutkować zespołem pyłkowo-pokarmowym (PFS) i objawami alergii jamy ustnej (OAS).

Objawy alergii na marchew:

Alergia na marchew dotyczy około 5% osób z alergią pokarmową. Objawy obejmują łagodne do umiarkowanych reakcji alergicznych, chociaż sporadycznie mogą wystąpić reakcje ciężkie, włączając w to anafilaksję.

Alergeny w marchwi:

Dau c 1 (homolog Bet v 1 pyłku brzozy, białko PR-10).

Dau c 4 (profilina).

Dau c 5 (reduktaza izoflawonowa).

Dau c CyP (cyklofilina).

Dau c nsLTP (niespecyficzne białko transportujące lipidy).

Znaczenie diagnostyczne poszczególnych alergenów:

Dau c 1 odpowiada za większość alergii na marchew związanych z pyłkiem brzozy. Dau c 4 i Dau c 5 są także istotne w indukcji alergii u niektórych osób.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button