IgE sp. Soja (F14)

,

IgE sp. Soja (F14)

40,00 

Badanie IgE sp. Soja (F14) to ilościowe oznaczenie przeciwciał klasy IgE specyficznych w stosunku do alergenów soi. Jest to test diagnostyczny używany w celu zidentyfikowania stężenia IgE specyficznego dla alergenów soi, co jest istotne w diagnostyce klinicznej alergii pokarmowej.

Charakterystyka Badania:

Soja, występująca w różnych postaciach (mąka, płatki, olej), często jest dodatkiem do wielu produktów spożywczych. Konsumenci często mogą być nieświadomi obecności soi w żywności.

Alergeny soi:

Do uczulenia na soję może dojść zarówno na drodze pierwotnej, czyli pokarmowej, gdzie rolę odgrywają głównie dwa z trzech głównych alergenów soi: Gly m 5 i Gly m 6, jak i w wyniku krzyżowego uczulenia pyłkiem brzozy, który zawiera białko podobne do jednego z głównych alergenów soi – Gly m 4.

Termostabilność alergenów:

Białka Gly m 4 i Gly m 6 są termostabilne, jednak Gly m 4 traci właściwości alergenowe po poddaniu soi fermentacji, na przykład w produkcji sosu sojowego. Soja w postaci ziaren niegotowanych, mleka, tofu jest najbardziej alergizująca.

Reaktywność krzyżowa z pyłkiem brzozy:

Reaktywność krzyżowa z pyłkiem brzozy może prowadzić do zespołu alergii jamy ustnej (OAS), szczególnie u osób uczulonych na pyłek brzozy.

Bezpieczeństwo badania:

Oznaczenie IgE nie stanowi zagrożenia dla badanego, w przeciwieństwie do testów skórnych i prowokacji, które mogą potencjalnie wywołać reakcje alergiczne u pacjenta.

 

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button