Lipoproteina Lp(a) jest zmodyfikowaną formą lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), gdzie cząsteczka apolipoproteiny B łączy się wiązaniem dwusiarczkowym z białkiem przypominającym plazminogen. Jest produkowana przez wątrobę w zmiennych stężeniach indywidualnych, które mogą różnić się nawet tysiąckrotnie. Pomimo jej obecności w organizmie, funkcja fizjologiczna Lp(a) pozostaje nieznana.
W przypadku ostrego stanu chorobowego obserwuje się dwukrotny wzrost stężenia Lp(a), dlatego nie zaleca się oznaczania jej po ostrym epizodzie sercowym przez okres do 3 miesięcy. Poziom Lp(a) może także wzrastać w przypadku uszkodzenia nerek.
Niezwykle niskie stężenie Lp(a) związane jest z zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 o wartości 20-50%. Ponadto, obecność Lp(a) przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia miażdżycy i zakrzepicy, co z kolei wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych oraz udaru mózgu.
Pomiar stężenia Lp(a) jest zalecany szczególnie u osób o średnim i wysokim ryzyku chorób sercowo-naczyniowych oraz choroby wieńcowej. Porównanie wyników badań Lp(a) z innymi wskaźnikami lipidowymi może być kluczowe dla oceny ryzyka sercowo-naczyniowego.
Powiązane badania: