Celiakia, inaczej znana jako enteropatia glutenozależna lub choroba trzewna, jest autoimmunizacyjną chorobą jelit, która występuje u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się nadmierną reakcją immunologiczną na gluten, co prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.
W wyniku tej reakcji powstają autoprzeciwciała, w tym przeciwciała skierowane przeciwko endomysium jelitowemu.
Badanie EMA IgG jest szczególnie istotne u osób z niedoborami przeciwciał w klasie IgA. Stężenie przeciwciał klasy IgA jest silniej skorelowane z ekspozycją na gluten, jednak ich niedobór uniemożliwia ich prawidłową detekcję. Dlatego też badanie EMA IgG może być użyteczne w przypadkach, gdy stężenie przeciwciał klasy IgA jest niedostateczne do wykrycia.
Test immunofluorescencji pośredniej (IIF) pozwala na wykrycie wiązania przeciwciał IgG z antygenami na powierzchni komórek endomysium. Obecność przeciwciał EMA IgG może sugerować obecność celiakii lub nietolerancji pokarmowej związaną z reakcją na gluten.
Powiązane badania: