P/c. p. endomysium (Ema) IgG

, ,

P/c. p. endomysium (Ema) IgG

95,00 

Badanie przeciwciał przeciw endomysium (EMA) IgG opiera się na wykrywaniu metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) przeciwciał IgG skierowanych przeciwko endomysium jelita cienkiego. Jest to badanie diagnostyczne stosowane w przypadkach podejrzenia celiakii oraz w różnicowaniu nietolerancji pokarmowej u osób z niedoborami przeciwciał w klasie IgA.

Celiakia, inaczej znana jako enteropatia glutenozależna lub choroba trzewna, jest autoimmunizacyjną chorobą jelit, która występuje u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się nadmierną reakcją immunologiczną na gluten, co prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.

W wyniku tej reakcji powstają autoprzeciwciała, w tym przeciwciała skierowane przeciwko endomysium jelitowemu.

Badanie EMA IgG jest szczególnie istotne u osób z niedoborami przeciwciał w klasie IgA. Stężenie przeciwciał klasy IgA jest silniej skorelowane z ekspozycją na gluten, jednak ich niedobór uniemożliwia ich prawidłową detekcję. Dlatego też badanie EMA IgG może być użyteczne w przypadkach, gdy stężenie przeciwciał klasy IgA jest niedostateczne do wykrycia.

Test immunofluorescencji pośredniej (IIF) pozwala na wykrycie wiązania przeciwciał IgG z antygenami na powierzchni komórek endomysium. Obecność przeciwciał EMA IgG może sugerować obecność celiakii lub nietolerancji pokarmowej związaną z reakcją na gluten.

Powiązane badania:

P/c. p. endomysium (EMA) IgA

P/c. p. gliadynie (DGP) IgA

P/c.p. gliadynie (DGP) IgG

P/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) IgG

P/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) IgA

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button