P/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) IgA

65,00 

Ogólne informacje o badaniu:

Transglutaminaza tkanowa jest enzymem, którego zadaniem jest tworzenie białek stosowanych do łączenia poszczególnych białek. Przyczyną nieprawidłowości związanych z celiakią są zaburzenia trawienia wynikające z upośledzenia wchłaniania pokarmu w jelitach. Nadmierna reakcja autoimmunologiczna organizmu prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. W przypadku zaobserwowania objawów celiakii po konsultacji z lekarzem warto wykonać badanie anty-tTG w klasie IgG oraz IgA. Jeżeli poziom przeciwciał w klasie IgA jest poniżej normy, należy dodatkowo zbadać przeciwciała w klasie IgG w badaniach takich jak gliadyna ( DGP IgG ), transglutaminaza tkankowa IgG oraz ewentualnie endomysium ( EmA IgG ).

 

Przygotowanie do badania:

Krew pobiera się od pacjenta będącego na czczo.

SKU: 721

Informacje dodatkowe

Termin

7 dni

Materiał

surowica