Wiosna to pora roku, która może mieć pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, ale jednocześnie powinna nas skłonić do zwrócenia uwagi na nasze zdrowie i potrzebę regularnych badań profilaktycznych.
Z jednej strony, wiosna to czas, kiedy rośliny i drzewa zaczynają kwitnąć, a zwiększony kontakt z naturą ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, zmniejszając stres i poprawiając nastrój. Dłuższe dni, cieplejsze temperatury i więcej słońca sprawiają, że czujemy się bardziej ożywieni i pełni energii.
Jednakże, wiosna to również czas, w którym powinniśmy zwrócić uwagę na nasze zdrowie i regularnie wykonywać badania profilaktyczne. Wraz z nadejściem wiosny, powinniśmy zacząć przygotowywać się do sezonu letniego i dbać o swoje zdrowie. Regularne badania profilaktyczne pozwalają nam wykryć choroby w ich wczesnym stadium, co zwiększa szanse na wyleczenie i poprawia nasze samopoczucie.
Badanie poziomu Witaminy D3 metabolit 25(OH)
Wraz z nadejściem wiosny i zwiększeniem ilości światła słonecznego, warto sprawdzić poziom witaminy D we krwi. Witamina D jest niezbędna do utrzymania zdrowia kości i układu odpornościowego, a jej niedobór może prowadzić do różnych chorób takich jak osteoporoza czy choroby autoimmunologiczne.
Warto sprawdzić poziom glukozy we krwi, aby wykluczyć cukrzycę lub problemy z insuliną. Wiosną, kiedy aktywność fizyczna rośnie a dieta ulega zmianom, warto sprawdzić czy nasz organizm dobrze radzi sobie z metabolizmem cukru.
Jeżeli zastanawiasz się nad średnią ilością stężenia glukozy warto wykonać badanie Hemoglobina glikowana (HbA1c).
Badanie poziomu cholesterolu – Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG).
Wiosną warto również sprawdzić poziom cholesterolu we krwi. Zwiększone spożycie tłustych potraw i brak aktywności fizycznej może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu, co z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Warto sprawdzić poziom ferrytyny we krwi, ponieważ jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości i osłabienia organizmu. Ferrytyna jest białkiem, które magazynuje żelazo w organizmie, a jej niedobór może wynikać z różnych przyczyn takich jak dieta, problemy z wchłanianiem lub infekcje.
Regularne badania umożliwiają wczesne wykrycie nieprawidłowości i stanów chorobowych oraz pozwalają na szybkie podjęcie skutecznego leczenia.