Badanie Celiakia HLA-DQ2/DQ8
Celiakia, jest trwającym całe życie schorzeniem na podłożu genetycznym. Wywołanym nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na spożywany gluten – białko zawarte w zbożach (życie, pszenicy, jęczmieniu, owsie). Konsekwencją spożywania glutenu jest reakcja zapalna toczącą się w błonie śluzowej jelita prowadząca do zaniku kosmków jelita cienkiego (są to maleńkie wypustki błony śluzowej, zwiększające powierzchnię jelita, odpowiadają za prawidłowe wchłanianie składników pokarmowych). W efekcie dochodzi do niedożywienia organizmu, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów.
Objawy:
- bóle brzucha, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha,
- przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe,
- brak apetytu, wymioty,
- osłabienie siły mięśni,
- częste infekcje,
- niski wzrost i waga ciała.
Objawy nietypowe:
- bóle mięśni i stawów,
- bóle głowy, drgawki, padaczka,
- próchnica zębów,
- afty, zapalenia kącików ust,
- opryszczkowate zapalenie skóry,
- zatrzymanie miesiączkowania,
- poronienia, niepłodność
- zmęczenie, apatia, męczliwość.
Obecnie najczęściej rozpoznaje się schorzenie u osób dorosłych, mimo iż w Polsce aż 1 na 215 dzieci w wieku szkolnym choruje na celiakię. Postawienie właściwej diagnozy ma zazwyczaj miejsce dopiero po ok. 10 latach od wystąpienia pierwszych symptomów, ponieważ u dzieci i młodzieży celiakia ma często nietypowe objawy. U niemowląt pierwsze objawy pojawiają się po 4-6 tygodniach od wprowadzenia do diety produktów mącznych a objawy są charakterystyczne dla celiakii.
Niemal wszyscy chorzy na celiakię mają gen HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Badanie genetyczne jest szczególnie istotne w przypadku krewnych osób chorych na celiakię, ponieważ pozwala ocenić ryzyko zachorowania.
Wykonując badanie tylko 1 raz zyskujemy pewność na całe życie.