Celiakia HLA-DQ2/DQ8

, , ,

Celiakia HLA-DQ2/DQ8

385,00 

Świeże pieczywo i pachnące bułki na śniadanie, kto ich nie lubi? Ale dla niektórych osób zwykły chleb może okazać się groźny. Istnieją choroby związane z nietolerancją pewnych składników pokarmowych, wówczas niektóre potrawy muszą zostać całkowicie wykluczone z jadłospisu.

Celiakia nie jest alergią, choć często bywa z nią mylona.

Badanie Celiakia HLA-DQ2/DQ8

Celiakia, jest trwającym całe życie schorzeniem na podłożu genetycznym. Wywołanym nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na spożywany gluten – białko zawarte w zbożach (życie, pszenicy, jęczmieniu, owsie). Konsekwencją spożywania glutenu jest reakcja zapalna toczącą się w błonie śluzowej jelita prowadząca do zaniku kosmków jelita cienkiego (są to maleńkie wypustki błony śluzowej, zwiększające powierzchnię jelita, odpowiadają za prawidłowe wchłanianie składników pokarmowych). W efekcie dochodzi do niedożywienia organizmu, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów.

Objawy:

  • bóle brzucha, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha,
  • przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe,
  • brak apetytu, wymioty,
  • osłabienie siły mięśni,
  • częste infekcje,
  • niski wzrost i waga ciała.

Objawy nietypowe:

  • bóle mięśni i stawów,
  • bóle głowy, drgawki, padaczka,
  • próchnica zębów,
  • afty, zapalenia kącików ust,
  • opryszczkowate zapalenie skóry,
  • zatrzymanie miesiączkowania,
  • poronienia, niepłodność
  • zmęczenie, apatia, męczliwość.

Obecnie najczęściej rozpoznaje się schorzenie u osób dorosłych, mimo iż w Polsce aż 1 na 215 dzieci w wieku szkolnym choruje na celiakię. Postawienie właściwej diagnozy ma zazwyczaj miejsce dopiero po ok. 10 latach od wystąpienia pierwszych symptomów, ponieważ u dzieci i młodzieży celiakia ma często nietypowe objawy. U niemowląt pierwsze objawy pojawiają się po 4-6 tygodniach od wprowadzenia do diety produktów mącznych a objawy są charakterystyczne dla celiakii.

Niemal wszyscy chorzy na celiakię mają gen HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Badanie genetyczne jest szczególnie istotne w przypadku krewnych osób chorych na celiakię, ponieważ pozwala ocenić ryzyko zachorowania.

Wykonując badanie tylko 1 raz zyskujemy pewność na całe życie.

Punkty pobrań

Termin

14-21 dni roboczych

Materiał

krew (EDTA)

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button