Celiakia HLA-DQ2/DQ8

350,00 

Świeże pieczywo i pachnące bułki na śniadanie, kto ich nie lubi? Ale dla niektórych osób zwykły chleb może okazać się groźny. Istnieją choroby związane z nietolerancją pewnych składników pokarmowych, wówczas niektóre potrawy muszą zostać całkowicie wykluczone z jadłospisu.

Celiakia nie jest alergią, choć często bywa z nią mylona.

SKU: 522

Opis

Badanie Celiakia HLA-DQ2/DQ8

Celiakia, jest trwającym całe życie schorzeniem na podłożu genetycznym. Wywołanym nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na spożywany gluten – białko zawarte w zbożach (życie, pszenicy, jęczmieniu, owsie). Konsekwencją spożywania glutenu jest reakcja zapalna toczącą się w błonie śluzowej jelita prowadząca do zaniku kosmków jelita cienkiego (są to maleńkie wypustki błony śluzowej, zwiększające powierzchnię jelita, odpowiadają za prawidłowe wchłanianie składników pokarmowych). W efekcie dochodzi do niedożywienia organizmu, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów.

Objawy:

  • bóle brzucha, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha,
  • przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe,
  • brak apetytu, wymioty,
  • osłabienie siły mięśni,
  • częste infekcje,
  • niski wzrost i waga ciała.

Objawy nietypowe:

  • bóle mięśni i stawów,
  • bóle głowy, drgawki, padaczka,
  • próchnica zębów,
  • afty, zapalenia kącików ust,
  • opryszczkowate zapalenie skóry,
  • zatrzymanie miesiączkowania,
  • poronienia, niepłodność
  • zmęczenie, apatia, męczliwość.

Obecnie najczęściej rozpoznaje się schorzenie u osób dorosłych, mimo iż w Polsce aż 1 na 215 dzieci w wieku szkolnym choruje na celiakię. Postawienie właściwej diagnozy ma zazwyczaj miejsce dopiero po ok. 10 latach od wystąpienia pierwszych symptomów, ponieważ u dzieci i młodzieży celiakia ma często nietypowe objawy. U niemowląt pierwsze objawy pojawiają się po 4-6 tygodniach od wprowadzenia do diety produktów mącznych a objawy są charakterystyczne dla celiakii.

Niemal wszyscy chorzy na celiakię mają gen HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Badanie genetyczne jest szczególnie istotne w przypadku krewnych osób chorych na celiakię, ponieważ pozwala ocenić ryzyko zachorowania.

Wykonując badanie tylko 1 raz zyskujemy pewność na całe życie.

Punkty pobrań

Informacje dodatkowe

Termin

14 dni roboczych

Materiał

krew (EDTA)

  • Czy masz krewnych chorych na celiakię?
  • Czy skarżysz się na częste bóle brzucha, wzdęcia?
  • Czy pojawiają się u Ciebie biegunki lub bardzo obfite stolce?
  • Czy masz problemy skórne?
  • Czy dokuczają Ci bóle mięśni lub stawów?
  • Czy często miewasz zmiany nastroju/ problemy z koncentracją?
  • Czy masz zaburzenia miesiączkowania?
  • Czy cierpisz z powodu bezpłodności?
  • Czy miałaś poronienia?
  • Czy nie tolerujesz mleka?
  • Czy cierpisz na anemię?
  • Czy cierpisz na cukrzycę typu I, choroby tarczycy, wątroby, stawów lub niedobór immunoglobin typu A?
  • Czy cierpisz z powodu próchnicy zębów?
  • Czy często chorujesz?

Punkty pobrań

badanie nie wymaga bycia na czczo.

*W przypadku zleceń na badania genetyczne niezbędne jest podanie pełnych danych osobowych (imię, nazwisko, PESEL, adres zamieszkania). Podczas rejestracji pacjent zawsze powinien wypełnić Deklarację świadomej zgody Pacjenta na wykonanie molekularnych badań genetycznych.

Punkty pobrań