IgE sp. Żółtko jaja kurzego (F75)

,

IgE sp. Żółtko jaja kurzego (F75)

40,00 

Badanie IgE sp. Żółtko jaja kurzego (F75) obejmuje ilościowe oznaczenie przeciwciał klasy IgE specyficznych w stosunku do alergenów żółtka jaja kurzego (F75). Jajo kurze stanowi powszechne źródło alergii pokarmowej, zwłaszcza w krajach uprzemysłowionych, istnieje także ryzyko alergii związanej z zastosowaniem jaj w różnych branżach, takich jak przemysł kosmetyczny, farmaceutyczny czy produkcja alkoholu.

Charakterystyka badania IgE sp. Żółtko jaja kurzego (F75)

Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w mechanizmie natychmiastowych reakcji alergicznych, zarówno miejscowych, jak i ciężkich uogólnionych.

Wskazania do badania:

Oznaczenie IgE specyficznego dla alergenów żółtka jaja pomaga zidentyfikować alergen odpowiedzialny za uczulenie.

Charakterystyka:

  • Żółtko zawiera bogate źródło lipidów i białek.
  • Alergeny występują zarówno w żółtku, jak i białku, przy czym białka żółtka są słabiej alergenne niż białka jaja.
  • Zawartość białek w żółtku wynosi 15-17%.

Główne alergeny żółtka:

  • Gal d 5 termolabilne białko, a Gal d 6 białko odporne na ciepło.
  • Żółtko zachowuje część swoich właściwości alergenowych w produktach poddawanych obróbce termicznej.

Objawy alergii:

Reakcje mogą obejmować objawy żołądkowo-jelitowe, skórne, obrzęk naczynioruchowy twarzy, a także objawy z układu oddechowego, takie jak astma czy nieżyt nosa.

W przypadku zespołu ptak-jajo może dojść do astmy i/lub nieżytu nosa.

Bezpieczne Badanie –  Oznaczenie IgE jest bezpieczne dla pacjenta, eliminując potencjalne ryzyko.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button