Charakterystyka badania IgE sp. Żółtko jaja kurzego (F75)
Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w mechanizmie natychmiastowych reakcji alergicznych, zarówno miejscowych, jak i ciężkich uogólnionych.
Wskazania do badania:
Oznaczenie IgE specyficznego dla alergenów żółtka jaja pomaga zidentyfikować alergen odpowiedzialny za uczulenie.
Charakterystyka:
- Żółtko zawiera bogate źródło lipidów i białek.
- Alergeny występują zarówno w żółtku, jak i białku, przy czym białka żółtka są słabiej alergenne niż białka jaja.
- Zawartość białek w żółtku wynosi 15-17%.
Główne alergeny żółtka:
- Gal d 5 termolabilne białko, a Gal d 6 białko odporne na ciepło.
- Żółtko zachowuje część swoich właściwości alergenowych w produktach poddawanych obróbce termicznej.
Objawy alergii:
Reakcje mogą obejmować objawy żołądkowo-jelitowe, skórne, obrzęk naczynioruchowy twarzy, a także objawy z układu oddechowego, takie jak astma czy nieżyt nosa.
W przypadku zespołu ptak-jajo może dojść do astmy i/lub nieżytu nosa.
Bezpieczne Badanie – Oznaczenie IgE jest bezpieczne dla pacjenta, eliminując potencjalne ryzyko.