Charakterystyka badania IgE sp. Ryż (F9):
Alergia na ryż jest rzadkim zjawiskiem w Polsce, zwłaszcza u dzieci. Niekiedy może być skojarzona z alergią na inne zboża, głównie pszenicę.
Krzyżowe reakcje z alergenami wziewnymi:
Uczulenie na ryż może wynikać z krzyżowych reakcji z alergenami wziewnymi pochodzenia roślinnego, głównie pyłków traw.
Mechanizm atopowych reakcji alergicznych i rola IgE:
Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w mechanizmie natychmiastowej reakcji nadwrażliwości typu I, prowadząc do atopowych, anafilaktycznych reakcji alergicznych, zarówno miejscowych, jak i uogólnionych.
Osoby uczulone na obcy antygen, zwany alergenem, posiadają w krwi co najmniej wykrywalne stężenie IgE swoistych dla tego alergenu. Oznaczenie poziomu alergenowo-specyficznej IgE in vitro pomaga zidentyfikować alergen odpowiedzialny za uczulenie.
Bezpieczeństwo badania:
Oznaczenie IgE jest bezpieczne dla pacjenta.