Charakterystyka badania IgE sp. Rozkruszek mączny (Acarus siro) (D70):
Badanie ma zastosowanie w diagnostyce uczulenia na rozkruszek mączny Acarus siro (A. siro).
Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w natychmiastowej reakcji nadwrażliwości typu I, będącej podstawą atopowych reakcji alergicznych, zarówno miejscowych, jak i uogólnionych. Osoby uczulone na rozkruszek mączny Acarus siro (A. siro) posiadają wykrywalne stężenie IgE specyficznego dla tego alergenu, odróżniające je od osób zdrowych.
Bezpieczeństwo badania:
Ilościowe oznaczenie IgE nie niesie ryzyka dla pacjenta.
Wykorzystanie pełnego ekstraktu:
W teście wykorzystano pełny ekstrakt źródła alergenów rozkruszka mącznego Acarus siro – D70 (d70).
Badanie to stanowi kluczowy element diagnostyki alergii na rozkruszek mączny, umożliwiając precyzyjną identyfikację uczulenia i skuteczne zarządzanie leczeniem oraz eliminację czynników wywołujących reakcje alergiczne.