Cel badania IgE sp. Owies (F7):
Identyfikacja reakcji alergicznych na alergeny związane z owsem.
Produkty z owsa, takie jak mąka, płatki, mleko owsiane, mogą wywoływać różnorodne reakcje alergiczne. Reakcje mogą obejmować zespół alergii jamy ustnej (OAS), anafilaksję, objawy żołądkowo-jelitowe, reakcje skórne i objawy układu oddechowego, takie jak nieżyt nosa, zapalenie spojówek i nosa.
Ryzyko uczulenia u dzieci:
Dzieci z atopowym zapaleniem skóry są w grupie ryzyka wystąpienia uczulenia na owsa, co może prowadzić do ostrej alergii na kosmetyki zawierające owies.
Reaktywność krzyżowa:
Wykazano reaktywność krzyżową pomiędzy aweninami owsa a gliadynami pszenicy, hordeinami jęczmienia i sekalinami żyta, a także między owsianymi a ryżowymi alergenami.
Bezpieczeństwo badania:
Oznaczenie IgE nie niesie ryzyka dla pacjenta.