IgE sp. Orzech ziemny (F13)

,

IgE sp. Orzech ziemny (F13)

40,00 

Badanie IgE sp. Orzech ziemny (F13) to ilościowe oznaczenie przeciwciał klasy IgE specyficznych dla alergenów związanych z orzechem ziemnym.

Cel badania IgE sp. Orzech ziemny (F13):

Identyfikacja reakcji alergicznych na alergeny związane z orzechem ziemnym.

Alergia na orzech ziemny występuje u około 10% dzieci, z czego 2% stanowi alergię pierwotną, a reszta wynika z reakcji krzyżowych z alergenami pyłków roślinnych i pokarmowymi alergenami roślinnymi.

Alergia pierwotna może powodować silniejsze objawy, łącznie z uogólnioną anafilaksją zagrażającą życiu. Reakcje krzyżowe mogą objawiać się jako zespół pyłkowo-pokarmowy (PFS), zwłaszcza jako zespół alergii jamy ustnej (OAS).

Komponenty alergenów orzecha ziemnego:

Alergeny orzecha ziemnego zawierają prawie 20 składników, które wiążą specyficzne IgE. F13, obejmując wszystkie typy alergenów, jest kluczowym w oznaczaniu. Sprawdź badanie – Panel Rekombinanty Orzech Ziemny (Polycheck)

Wpływ przetwarzania:

Alergenność orzechów ziemnych wzrasta w wyniku pieczenia (150-170°C), a maleje w wyniku gotowania (100°C), co może być związane z wypłukiwaniem lekkich cząsteczek alergenów.

Bezpieczeństwo badania:

Oznaczenie alergenowo-specyficznej IgE nie niesie ryzyka dla pacjenta.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button