Cel badania IgE sp. Jęczmień (F6):
Ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgE specyficznych dla alergenów jęczmienia w surowicy krwi. Istotne w identyfikacji alergii u osób zawodowo narażonych na pyły mąki jęczmiennej, co może prowadzić do astmy zawodowej (astma Bakera).
Alergeny ziaren jęczmienia:
Alergeny ziaren jęczmienia, przekształcone w procesach przetwórczych, są obecne w mące jęczmiennej i piwie. Główne alergeny to alfa- i beta-amylaza (biała o ciężarze ponad 50 kDa), inhibitory alfa-amylazy i trypsyny.
Długotrwała ekspozycja na mąkę jęczmienną może prowadzić do alergii zawodowej, szczególnie u pracowników przemysłu młynarskiego (astma Bakera). Piwo, zawierające alergeny jęczmienia, może wywoływać objawy pokrzywki i w rzadkich przypadkach anafilaksji.
Alergeny z rodziny LTP mogą pozostawać nienaruszone po procesie słodowania i warzenia piwa.
Krzyżowe reakcje:
Alergeny jęczmienia mogą powodować krzyżowe reakcje z IgE specyficznymi dla alergenów niektórych owoców.
Znaczenie dla chorób związanych z glutenem:
Jęczmień jest źródłem glutenu, stąd badanie istotne w przypadku zaburzeń związanych z glutenem, takich jak celiakia