IgE sp. Fasola (F15)

,

IgE sp. Fasola (F15)

40,00 

Alergen fasoli oznaczony symbolem F15 jest specyficznym białkiem obecnym w ziarnach fasoli w odmianie o jasnozielonym do kremowobiałym kolorze, znanym w Polsce jako fasola Jaś. Jest często stosowana w polskiej kuchni.

Alergia na fasolę białą jest rzadka, a objawy zazwyczaj przebiegają łagodnie. Obejmują reakcje skórne, oddechowe oraz problemy z przewodem pokarmowym. Chociaż istnieje pewna reaktywność krzyżowa pomiędzy różnymi gatunkami roślin strączkowych, związane z nią objawy kliniczne są zazwyczaj niewielkie.

Cel badania IgE sp. Fasola (F15):

Celem badania jest ilościowe oznaczenie poziomu swoistych przeciwciał klasy IgE skierowanych przeciwko alergenom związanych z fasolą.

Objawy alergii na fasolę:

  • Pokrzywka.
  • Swędzenie i zaczerwienienie skóry.
  • Obrzęk twarzy, warg, języka, czy gardła.
  • Problemy trawienne, takie jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka.
  • Objawy ze strony dróg oddechowych, takie jak katar, kaszel, duszność.
  • W przypadkach ciężkich reakcji, anafilaksję.

Interpretacja Wyników:

Wyniki powyżej określonego zakresu mogą sugerować obecność swoistych przeciwciał IgE skierowanych przeciwko alergenom z fasoli.

Bezpieczeństwo badania:

Test  jest bezpieczny dla pacjenta, nie stanowi zagrożenia w porównaniu do testów skórnych czy prowokacji.

Badanie pomaga w identyfikacji alergii na fasolę, umożliwiając dostosowanie diety pacjenta i unikanie potencjalnie niebezpiecznych sytuacji związanych z spożyciem fasoli.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Pasek narzędzi ułatwień dostępu

IgE sp. Fasola (F15)
40,00 
Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button