Panel Środkowoeuropejski – 40 alergenów

Alergia jest istotnym problemem zdrowotnym, który wymaga precyzyjnej diagnostyki. Jednym z testów pomagającym w diagnozowaniu i monitorowaniu alergii jest Panel Środkowoeuropejski (Agnitio) – 40 alergenów.

Zalety testu

  • metoda chemiluminescencyjna, 

  • jedno badanie = 1 ukłucie = wynik 40 alergenów,

  • mała ilość krwi niezbędna do badania,

  • krótki czas oczekiwania na wynik,

  • przeznaczony dla osób w każdym wieku,
  • jest bezpieczny, alergen nie jest wprowadzany do organizmu,
  • brak przeciwwskazań dla osób z chorobami skóry (AZS, pokrzywka, dermografizm),
  • reakcja z każdym z 40 alergenów w 3 powtórzeniach = tak jakby dla każdego pacjenta wykonano test trzykrotnie.
  • wynik ilościowy w jednostkach międzynarodowych IU/mL (kU/L), z równoczesną klasyfikacją na klasy
  • brak konieczności odstawiania leków przeciwhistaminowych oraz przeciwzapalnych,
  • rzadko spotykany alergen na rzepak

Metoda chemiluminescencji

Metoda chemiluminescencyjna jest techniką ilościową, która opiera się na pomiarze światła emitowanego w wyniku reakcji chemicznych i wiązań alergen-przeciwciało. Jest to jedna z najbardziej czułych metod stosowanych w reakcjach immunochemicznych do pomiaru różnych substancji, w tym hormonów.

Test Agnitio wykorzystują metodę chemiluminescencyjną do ilościowego pomiaru stężenia przeciwciał IgE przeciwko alergenom. Jest to innowacyjna koncepcja, która różni się od powszechnie stosowanych testów paskowych. W tradycyjnych testach paskowych wynik oceniany jest na podstawie obecności lub braku reakcji, natomiast w metodzie chemiluminescencyjnej pomiar odbywa się poprzez ilościowy odczyt poziomu światła emitowanego w wyniku reakcji alergen-przeciwciało. Dzięki temu metoda ta może zapewnić bardziej precyzyjne i czułe wyniki, co jest szczególnie istotne w diagnostyce alergii.

Panel Środkowoeuropejski pomaga w:

 

  • pomaga w przyspieszeniu procesu diagnostycznego,
  • ustaleniu indywidualnego profilu uczulenia pacjenta,
  • ocenia ryzyko wystąpienia reakcji anafilaktycznej,
  • test wspiera opracowanie indywidualnych zaleceń dietetycznych dla pacjenta,
  • na podstawie wyników można opracować skuteczną immunoterapię w przypadku uczulenia na pyłki, roztocze kurzu domowego,
  • lepsze kontrola alergii.

 

Wskazania do badania

  • wystąpienie w tym samym czasie wielu objawów wywołanych różnymi czynnikami uczulającymi,
  • przebycie wstrząsu anafilaktycznego – po tak poważnym incydencie konieczne jest dokładne zbadanie pacjenta pod kątem potencjalnych uczulających czynników,
  • braku poprawy stanu zdrowia w trakcie immunoterapii,
  • brak rezultatów z wprowadzonej diety eliminującej,
  • istnieniu przeciwwskazań do wykonania testów skórnych –  w przypadku pacjentów, u których występują przeciwwskazania do tradycyjnych testów skórnych, np. ze względu na choroby skórne czy stosowanie leków mogących wpłynąć na wyniki testów.

Przygotowanie do badania

  • nie ma przeciwwskazań do wykonania testu,
  • pacjent nie musi być na czczo,
  • brak konieczności odstawiania leków, w tym leków przeciwalergicznych i przeciwzapalnych,
  • możliwości przeprowadzenia testu w każdym wieku, zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym i starszym.

Test bada 40 najczęściej występujących alergenów w Polsce

Roztocza

  • D1: Dermatophagoides pteronyssinus
  • D2: Dermatophagoides farinae

Grzyby pleśniowe

  • M1: Penicyllium notatum
  • M2: Cladosporium herbarum
  • M3: Aspergilus fumigatus
  • M6: Alternaria alternata

Trawy

  • G1: Tomka wonna
  • G3: Kupkówka pospolita
  • G6: Tymotka łąkowa
  • G12: Żyto

Drzewa

  • T2: Olcha
  • T3: Brzoza
  • T4: Leszczyna
  • T7: Dąb

Chwasty

  • W6: Bylica
  • W9: Babka lancetowata
  • W203: Rzepak

Zwierzęta

  • E1: Kot
  • E2: Pies

Inne

  • K82: Lateks

Pokarmy

  • F1: Białko jaja
  • F2: Mleko krowie
  • F3: Dorsz
  • F4: Mąka pszenna
  • F9: Ryż
  • F13: Orzech ziemny
  • F14: Soja
  • F17: Orzech laskowy
  • F25: Pomidor
  • F31: Marchew
  • F35: Ziemniak
  • F49: Jabłko
  • F75; Żółtko jaja
  • F76: Alfa-laktoalbumina
  • F77: Beta-laktoglobulina
  • F78: Kazeina
  • F85: Seler
  • F92: Banan
  • F93: Kakao
  • MIX cytrusów (grejpfrut, cytryna, pomarańcza )
Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button