Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopad

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Inicjatywa zorganizowania Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania powstała w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Głównym celem ETI jest promocja najlepszej żywności i jakości produktów. Wszyscy członkowie stosują się do ustalonego kodeksu który zobowiązuje do przestrzegania i wspierania jakości, tradycji kulinarnej z każdego kraju i regionów Europy. Święto ma na celu promowanie zdrowego jedzenia i dobrych nawyków żywieniowych. W tym dniu możemy zapoznać się i posłuchać o konsekwencjach złej diety i nieregularnego spożywania posiłków. Akcja ma na celu trafienie do ludzi młodych jak i dorosłych, ze względu na fakt że w Europie każdego roku liczba dzieci cierpiących na nadwagę wzrasta o 400 tysięcy.

Głównym założeniem programu jest zrozumienie czym jest zdrowie i ekologiczne jedzenie, kształtowanie umiejętności wyborów produktów ekologicznych, propagowanie zdrowego stylu życia i zwiększanie świadomości najmłodszych na temat zdrowego jedzenia.

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają najmłodszych do swoich restauracji aby pokazać czym jest zdrowie jedzenie oraz prowadzą warsztaty na temat kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. W Polsce powstały kampanie propagujące zdrową dietę, jest to między innymi program „Trzymaj Formę” i „Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze śniadania. Rozpoczęcie dnia bez odpowiedniego posiłku, źle wpływa na koncentrację i samopoczucie uczniów. Konsekwencją nieregularnego spożywania posiłków jest także nadwaga, która przyczynia się do chorób XXI wieku takich jak cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, depresje czy choroby wątroby. Sprawdzając program edukacyjny „Trzymaj formę”, możemy zapoznać się z piramidą żywienia i aktywności fizycznej przeznaczonej dla dzieci i młodzieży.

pobierz

Zasady zdrowego żywienia związane z piramidą :

  1. Spożywaj posiłki regularnie ( 4-5 posiłków co 3-4 godziny )
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości. Pamiętając o właściwych proporcjach ¾ warzywa i ¼ owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Można użyć zamienników np. jogurt, kefir i częściowo ser.
  5. Ogranicz spożycie mięsa ( zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych ).
  6. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  7. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastąp je olejami roślinnymi.
  8. Unikaj spożycia cukru i słodyczy, zastąp je owocami lub zamiennikami cukru np. erytrytol, ksylitol.
  9. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Zamiast soli używaj ziół.
  10. Pamiętaj o nawadnianiu, pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie.
  11. Nie spożywaj alkoholu.

Coraz więcej kucharzy i serwisów poświęconych gotowaniu włącza się w akcję Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzięki temu wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania, jednak w dalszym ciągu społeczeństwo potrzebuje poszerzania wiedzy na ten temat. Pamiętajmy że zdrowe odżywianie to równocześnie profilaktyka chorób a także wkład w swoje zdrowie i wzmacnianie układu odpornościowego.

 

Tego dnia chcemy Was zachęcić abyście przyjrzeli się uważnie, co spożywacie.

 
 

Czy wasza dieta jest odpowiednia? 

Czy nie brakuje w niej ważnych składników? 

Czy nie brakuje w niej mikro i makro-elementów?

Warto wykonać takie oznaczenia jak :

Witamina B12 

Długotrwały niedobór może prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Źródłem witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego tj. wszelkiego rodzaju podroby ( wątroba, nerki, serca ), w chudym mięsie, w rybach, w owocach morza ale także w produktach nabiałowych – serach i jajach.

Witamina D3 metabolit 25(OH)

Większość naszej populacji zagrożona jest niedoborem witaminy D3, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż słońca jest zbyt mało, by organizm wytworzył jej potrzebną ilość. Witamina D3 wspiera nasz układ odpornościowy. Zbyt niskie stężenie w organizmie naszych dzieci może skutkować zaburzeniem minrealizacji kości u dzieci, objawiając się krzywicą, natomiast u dorosłych osteoporozą ( o której pisaliśmy już w naszym Kąciku porad wcześniej Osteoporoza ). Wśród produktów spożywczych z największą zawartością witaminy D3 są ryby, ale także produkty nabiałowe takie jak jaja, mięso czy podroby.

Wapń całkowity 

Niedobory wapnia całkowitego mogą skutkować pojawieniem się osteoporozy. Wapń znajduje się przede wszystkim w mleku i produktach mlecznych, w rybach ( m.in. szprotkach, sardynkach ) oraz produktach pochodzenia roślinnego np. w jarmużu, migdałach czy maku.

Żelazo

Niedobór żelaza w organizmie prowadzi do niedokrwistości, np. wskutek nieodpowiedniej podaży żelaza w diecie. Przyswajalne żelazo możemy znaleźć przede wszystkim w mięsie np. wołowinie, rybach, jajach – zwłaszcza w żółtku, nasionach i ziarnach, warzywach i nasionach strączkowych, świeżych i suszonych owocach.

Ferrytyna 

Ma za zadanie magazynować żelazo. Stanowi jego pulę zapasową która może zostać od razu wykorzystana do syntezy.

Cynk – met. ilościowa 

W organizmie człowieka cynk, obok innych pierwiastków stanowi istotną rolę, a jego brak ma wpływ na funkcjonowanie wszystkich układów. Konsekwencjami niedoboru cynku jest obniżenie odporności, permanentne zmęczenie i zaburzenia koncentracji. Organizm nie produkuje ani nie magazynuje cynku, dlatego tak istotne jest dostarczanie go wraz z dietą. W dużych ilościach występuje on w żółtym serze, ciemnym pieczywie, nasionach strączkowych, mięsie i podborach, owocach morza.

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button