Dieta wegetariańska i wegańska. Jakie badania krwi warto wykonać?

Weganizm i wegetarianizm zdobywa coraz większą popularność w Polsce a sposób żywienia oparty na produktach roślinnych przynosi korzyści dla naszego organizmu. Należy pamiętać, że tylko odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia nam wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne. Weganie i wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobory witaminy D i B12, które najczęściej występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie tylko weganie i wegetarianie, ale również większość populacji może cierpieć na niedobór witaminy D3 i B12, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy ilość promieni słonecznych jest niewystarczająca, aby organizm mógł sam wyprodukować wystarczającą ilość tych witamin.

Dieta wegańska i wegetariańska może się przyczyniać do niedoboru wapnia, żelaza i cynku. Dlatego tak ważne jest, aby w diecie uwzględniać produkty, które są bogate w te składniki mineralne. Niektóre rośliny, takie jak jarmuż, brokuły i tofu, są źródłem wapnia, podczas gdy rośliny strączkowe, orzechy i nasiona są dobrym źródłem żelaza i cynku.

Należy pamiętać o uzupełnianiu niedoborów witamin i składników mineralnych poprzez suplementację zwłaszcza w przypadku witaminy B12, która jest trudna do znalezienia w produktach roślinnych. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na dietę wegańską lub wegetariańską, ważne jest, aby skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, aby upewnić się, że Twoja dieta jest dobrze zbilansowana i dostarcza Ci wszystkich niezbędnych składników.

Każdy z nas powinien regularnie wykonywać badania profilaktyczne aby sprawdzić swój stan zdrowia. Wczesne wykrycie niedoborów pozwoli na uniknięcie niekorzystnych skutków zdrowotnych. Badania, które warto wykonać przy diecie wegańskiej i wegetariańskiej są:

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button