Spis treści
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie dietą bezglutenową. Taką dietę coraz częściej wybierają nie tylko ci, którzy mają ku temu wskazania medyczne, ale także osoby zdrowe. Najczęściej kierują się one chęcią poprawy swojego samopoczucia i zdrowia czy też redukcji masy ciała. Ale czy dieta bezglutenowa jest dla każdego?
Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego?
U osób zdrowych, prawidłowo tolerujących gluten, stosowanie diety bezglutenowej nie ma żadnego uzasadnienia. Co więcej, taka dieta, jeśli jest nieprawidłowo zbilansowana, może wiązać się z wieloma negatywnymi skutkami. Należą do nich m.in. niedobory składników mineralnych i witamin, nadmierna zawartość tłuszczów w diecie. Ważne jest, aby osoby bez medycznych wskazań nie eliminowały glutenu bez konsultacji z lekarzem.
Warto podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Za redukcję masy ciała odpowiada deficyt energetyczny, a sama obecność glutenu lub jej brak nie wpływa na proces odchudzania. Kluczem do utraty wagi jest zdrowa, zrównoważona dieta i regularna aktywność fizyczna.
Wskazania do stosowania diety bezglutenowej
Wdrożenie diety bezglutenowej powinno być rekomendowane jedynie osobom, które ze względów medycznych mają do tego wskazania, czyli przede wszystkim:
- Celiakia (choroba trzewna)
- Alergia na gluten
- Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
- Choroba Duhringa
Celiakia może współistnieć z innymi chorobami autoimmunizacyjnymi, takimi jak cukrzyca typu I, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, nieswoiste choroby zapalne jelit czy opryszczkowe zapalenie skóry. Wystąpienie którejś z tych chorób może być wskazaniem do przeprowadzenia diagnostyki w kierunku celiakii.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej
- Zboża naturalnie bezglutenowe (ryż, kukurydza, proso, gryka, tapioka, komosa ryżowa, amarantus, sorgo, teff) i ich przetwory (kasze, mąki, płatki, skrobie)
- Świeże owoce i warzywa
- Nasiona roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola itd.)
- Mleko i produkty mleczne (sery, jogurty, twarogi, śmietana, kefiry itd.)
- Jaja
- Mięso, podroby i niektóre produkty mięsne
- Ryby i owoce morza
- Orzechy, nasiona i pestki
- Tłuszcze (masło, oleje roślinne, margaryna)
- Kawa ziarnista i herbata
- Cukier, miód, dżemy, syrop z agawy, syrop klonowy
- Przyprawy (sól, pieprz, zioła, cynamon, ocet winny, ocet jabłkowy)
- Wszystkie produkty, które oznaczone są znakiem Przekreślonego Kłosa, np. pieczywo, ciasta, ciastka, ciasteczka, cukierki, makarony, mąki, słone przekąski, płatki, przyprawy, proszek do pieczenia, sosy

Produkty zabronione
Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest wykluczenie produktów zawierających pszenicę i wszystkie jej odmiany (kamut, durum, płaskurkę, orkisz), żyto, pszenżyto i jęczmień. Ze względu na wysoki stopień zanieczyszczenia zbożami niedozwolonymi istnieje również konieczność unikania produktów zawierających owies (chyba że jest on oznaczony jako bezglutenowy).
Do produktów niedozwolonych należą m.in.:
- Produkty zbożowe zawierające gluten (mąki, kasze, pieczywo, pierogi, pizza, naleśniki, makarony, wyroby cukiernicze, tj. ciasta, ciastka i przekąski słodkie, tj. krakersy, precle, paluszki)
- Przetwory mięsne (wędliny, szynki, parówki, pasztety) zawierające w składzie np. kaszę perłową, kaszę mannę, skrobię modyfikowaną pszenną, słód jęczmienny
- Produkty i desery mleczne zawierające w składzie np. skrobię modyfikowaną (pochodzącą ze zbóż glutenowych)
- Produkty panierowane z dodatkiem pszennej bułki tartej, z zasmażkami (np. warzywa, mięsa, ryby)
- Mieszanki przypraw zawierające gluten w składzie.
Czy dieta bezglutenowa jest lekkostrawna?
Wiele produktów bezglutenowych charakteryzuje się wysokim stopniem przetworzenia oraz obfituje w cukry proste i tłuszcze. Z tego względu dieta bezglutenowa nie zawsze jest lekkostrawna. Jednak wybierając odpowiednie produkty i sposób obróbki termicznej, można do niej wprowadzić zasady diety łatwostrawnej. U osób tuż po rozpoznaniu alergii na gluten zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej lekkostrawnej w celu minimalizacji ryzyka podrażnień układu pokarmowego.
Dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób z alergią na gluten oraz innymi wskazaniami medycznymi do eliminacji glutenu. Dla innych osób eliminacja glutenu z diety nie jest konieczna i może prowadzić do niedoborów. Prawidłowo zbilansowana dieta bezglutenowa może być pełnowartościowa i bezpieczna, pod warunkiem przestrzegania zasad zdrowego odżywiania i dokładnego czytania etykiet produktów spożywczych. Pamiętaj, aby zawsze konsultować zmiany w diecie z lekarzem lub dietetykiem, aby zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie.
Alergia na gluten jest poważnym schorzeniem, które może mieć różnorodne objawy i wymaga odpowiedniej diagnozy i leczenia. Zawsze należy odróżnić ją od celiakii, aby właściwie zarządzać dietą i zdrowiem pacjenta. Przed wprowadzeniem diety bezglutenowej ważne jest wykonanie odpowiednich badań diagnostycznych
Zastanawiasz się czy to alergia lub nietolerancja?
Badania w kierunku alergii
-
Panel mleko + gluten 160 zł
Badanie pozwala na identyfikację reakcji alergicznych na alergeny zawarte w mleku krowim oraz glutenie, co może być kluczowe w diagnostyce alergii pokarmowej.
-
Panel mąka + mięso 140 zł
Panel ten umożliwia diagnozowanie alergii na mąkę, w tym mąkę pszenną, żytnią, owsianą i ryż. Dodatkowo, pozwala również na wykrycie alergii związanych z glutenem oraz alergii na mięso, takie jak alergia na wieprzowinę, wołowinę i kurczaka.
-
IgE sp. Gluten/ gliadyna (F79) 40 zł
Alergia na gluten jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych, dotykającą 10-25% osób z alergią pokarmową.
Badania w kierunku nietolerancji
-
P/c. p. transglutaminazie tkankowej IgA 70 zł
Oznaczenie półilościowe przeciwciał immunoglobuliny A (IgA) skierowanych przeciw ludzkiej transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) jest pomocne w przypadku podejrzenia celiakii.
-
P/c. p. endomysium IgA 95 zł
Jest to badanie diagnostyczne wykorzystywane w przypadkach podejrzenia celiakii oraz w różnicowaniu nietolerancji pokarmowej.
-
P/c. p. gliadynie IgA 95 zł
Jest to badanie diagnostyczne stosowane w diagnostyce enteropatii glutenozależnej, różnicowaniu nietolerancji pokarmowych oraz w monitorowaniu przestrzegania diety bezglutenowej,
-
Panel Celiakia IgA + Total IgA (Polycheck) 140 zł
Badanie pozwala na wykrycie nietolerancji glutenu, która może prowadzić do celiakii. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w której organizm reaguje na gluten, co powoduje uszkodzenie jelit i objawy zdrowotne
-
Celiakia HLA-DQ2/DQ8 - badanie genetyczne
Niemal wszyscy chorzy na celiakię mają gen HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Badanie genetyczne jest szczególnie istotne w przypadku krewnych osób chorych na celiakię, ponieważ pozwala ocenić ryzyko zachorowania. Wykonując badanie tylko 1 raz zyskujemy pewność na całe życie.