Badanie kału na stopień strawienia (resztki pokarmowe)

, , ,

Badanie kału na stopień strawienia (resztki pokarmowe)

24,00 

Badanie resztki pokarmowe w kale – Mikroskopowa Ocena Trawienia

W badaniu oceniana jest obecność pochodzących z pożywienia niestrawionych komórek roślinnych, włókien mięśniowych, ziaren skrobi i poziomu tłuszczu w kale. W zależności od tego które z resztek występują w nadmiernych ilościach można to świadczyć o niedoborach poszczególnych enzymów. Wskazania do wykonania badań to m.in.. przewlekłe biegunki, zaparcia, bóle brzucha, utrata apetytu, ogólne osłabienie.

 

Badanie kału pod kątem resztek pokarmowych to mikroskopowa ocena niestrawionych elementów obecnych w kale, takich jak ziarna skrobi, włókna mięśni prążkowanych i nieprążkowanych, kulek tłuszczu oraz komórek roślinnych. To istotne badanie, które pozwala na monitorowanie procesu trawienia i wczesne wykrywanie ewentualnych zaburzeń w układzie trawiennym.

Elementy podlegające ocenie:

Ziarna skrobi – mikroskopowa identyfikacja niestrawionych ziaren skrobi może wskazywać na deficyt enzymów trawiennych.

Włókna mięśni prążkowanych i nieprążkowanych – obecność tych elementów może sugerować zaburzenia w procesie trawienia białek mięśniowych.

Kulki tłuszczu – mikroskopowe wykrycie niestrawionych kulek tłuszczu może świadczyć o problemach w trawieniu i absorpcji tłuszczów.

Komórki roślinne – obecność nieprzetworzonych komórek roślinnych może wskazywać na trudności w trawieniu błonnika i substancji roślinnych.

 

Potencjalne przyczyny większych ilości niestrawionych resztek:

Zaburzenia pracy narządów trawiennych – niedobór enzymów trawiennych, problemy z trawieniem białek, trudności w trawieniu i absorpcji tłuszczów.

Choroby zapalne jelit – wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz inne stany zapalne jelit.

Zakażenia przewodu pokarmowego -mogą wpływać na skuteczność trawienia.

Stany zapalne wątroby lub trzustki – zaburzenia w funkcjonowaniu narządów wydzielniczych wpływają na procesy trawienne.

 

Wskazania do badania resztek pokarmowych w kale:

Badanie to jest zalecane w przypadku:

Objawów zaburzeń trawienia, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności.

Diagnozowania problemów z trawieniem białek, tłuszczów i skrobi.

Monitorowania stanu pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.

Oceny skuteczności trawienia po leczeniu chorób układu trawiennego.

Termin

1 dzień roboczy

Materiał

kał

Pasek narzędzi ułatwień dostępu

Badanie kału na stopień strawienia (resztki pokarmowe)
24,00 
Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button