Potas (K+) – met. ISE

10,00 

Ogólne informacje o badaniu:

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i naturalnie występuje w żywności w dwóch postaciach : witamina K1 i K2. Filochinon czyli witamina K1, jest głównym źródłem witaminy K w diecie ludności europejskiej, substancja wytwarzana jest zielone warzywa liściaste i warzywa z rodziny kapustnych. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w syntezie i utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia krwi oraz białek, które budują tkankę kostną i wiążą wapń. Występuje głównie w ciemnozielonych warzywach liściastych, lub w niektórych olejach roślinnych. Źródłem pochodzenia zwierzęcego jest przede wszystkim wątróbka, ryby, niektóre sery, żółtko jaja. Zapotrzebowanie na witaminę K jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku, płci i stanu zdrowia. Niedobory witaminy K występują rzadko. Powód tego to zaburzenia procesu trawienia bądź wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Niedobory mogą powodować skłonność do krwawień, zwapnienie kości, zwapnienie naczyń tętniczych.

 

Przygotowanie do badania:

Krew pobiera się od pacjenta będącego na czczo. Zalecane jest aby zaprzestać suplementacji witaminą, 10 dni przed badaniem.

 

* badanie wykonuje się u podwykonawcy.

 

SKU: 135

Informacje dodatkowe

Termin

1 dzień roboczy

Materiał

surowica