Alergia pokarmowa na warzywa często objawia się zaburzeniami ze strony układu pokarmowego, takimi jak nudności, wymioty, biegunka oraz kurczowy ból brzucha. Mogą także występować atopowe zmiany skórne. Po wyeliminowaniu alergizujących warzyw z diety objawy zazwyczaj ustępują. Świeże warzywa są głównym źródłem uczulenia, a najczęstszymi alergenami są seler, marchewka, ziemniaki i pomidory.
Należy zauważyć, że zespół alergii jamy ustnej (OAS) często jest związany z krzyżową reakcją alergiczną na alergeny wziewne i pokarmowe. Na przykład, osoby uczulone na pyłek brzozy mogą wykazywać objawy alergii po spożyciu jabłek, marchwi, orzechów laskowych czy brzoskwiń, podobnie jak osoby uczulone na pyłki traw mogą reagować alergicznie na pomidory.
Test jest dedykowany osobom podejrzewającym u siebie alergię pokarmową na warzywa, umożliwiając identyfikację konkretnych alergenów, które mogą być przyczyną niepożądanych reakcji organizmu.
Pakiet zawiera alergeny takie jak:
- Sezam
- Soja (F14)
- Pietruszka (F86)
- Pomidor (F25)
- Marchew (F31)
- Ziemniak (F35)
- Seler (F85)
- Papryka (F218)
- Ogórek (F244)
- Kukurydza (F8)
- CCD marker
Badanie wykonywane jest metodą Immunoblot, zestawem firmy Euroimmun.
Przygotowanie: Więcej informacji