Panel – Owoce to ilościowe oznaczenie w surowicy krwi in vitro przeciwciał klasy IgE specyficznych dla panelu 10 alergenów pokarmowych obecnych w owocach.
Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w mechanizmie prowadzącym do atopowych i anafilaktycznych reakcji alergicznych, nazywanych natychmiastowymi reakcjami nadwrażliwości typu I. Osoby uczulone na obcy antygen, zwany alergenem, mają w krwi wykrywalne stężenie IgE specyficznych dla tego alergenu, podczas gdy u osób zdrowych te przeciwciała są nieobecne lub niewykrywalne. Obecność tych IgE prowadzi do miejscowego stanu zapalnego oraz nasilenia alergicznych reakcji zapalnych.
Wyniki są przypisywane do klas 0-6 półilościowego systemu raportowania RAST i przedstawiane graficznie. Ostatnią pozycję w panelu stanowią CCD, dla których wynik jest opisywany identycznie jak dla pozostałych alergenów.
Zespół alergii jamy ustnej (OAS) to jedno z najczęstszych zaburzeń alergicznych, które jest związane z krzyżową reakcją alergiczną na alergeny wziewne i pokarmowe. Na przykład osoby uczulone na pyłek brzozy mogą wykazywać objawy alergiczne po spożyciu jabłek, marchwi, orzechów laskowych i brzoskwiń, podczas gdy uczuleni na pyłki traw mogą reagować na pomidory. Ponadto, alergicy na lateks mogą doświadczać objawów alergicznych po spożyciu bananów.
Pakiet zawiera alergeny takie jak:
- Truskawka (F44)
- Jabłko (F49)
- Kiwi (F84)
- Banan (F92)
- Brzoskwinia (F53)
- Wiśnia (F97)
- Oliwka (F122)
- Morela (F237)
- Arbuz (F329)
- Mix cytrusów ( grejpfrut F30, cytryna F32, pomarańcza F33, mandarynka F34 )
- CCD-Marker
Badanie wykonywane jest metodą Immunoblot, zestawem firmy Euroimmun.
Przygotowanie: Więcej informacji