Panel – OWOCE (10 alergenów)

140,00 

Alergia pokarmowa na owoce może manifestować się różnorodnymi objawami, w tym nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, biegunką oraz zmianami skórnymi. Objawy te mogą ustąpić po wyeliminowaniu alergizujących owoców z diety. Najczęściej uczulają świeże owoce, a głównymi alergenami są jabłka, banany, kiwi, truskawki oraz owoce cytrusowe.

 

SKU: 967

Opis

Panel – Owoce to ilościowe oznaczenie w surowicy krwi in vitro przeciwciał klasy IgE specyficznych dla panelu 10 alergenów pokarmowych obecnych w owocach.

Przeciwciała klasy IgE uczestniczą w mechanizmie prowadzącym do atopowych i anafilaktycznych reakcji alergicznych, nazywanych natychmiastowymi reakcjami nadwrażliwości typu I. Osoby uczulone na obcy antygen, zwany alergenem, mają w krwi wykrywalne stężenie IgE specyficznych dla tego alergenu, podczas gdy u osób zdrowych te przeciwciała są nieobecne lub niewykrywalne. Obecność tych IgE prowadzi do miejscowego stanu zapalnego oraz nasilenia alergicznych reakcji zapalnych.

Wyniki są przypisywane do klas 0-6 półilościowego systemu raportowania RAST i przedstawiane graficznie. Ostatnią pozycję w panelu stanowią CCD, dla których wynik jest opisywany identycznie jak dla pozostałych alergenów.

Zespół alergii jamy ustnej (OAS) to jedno z najczęstszych zaburzeń alergicznych, które jest związane z krzyżową reakcją alergiczną na alergeny wziewne i pokarmowe. Na przykład osoby uczulone na pyłek brzozy mogą wykazywać objawy alergiczne po spożyciu jabłek, marchwi, orzechów laskowych i brzoskwiń, podczas gdy uczuleni na pyłki traw mogą reagować na pomidory. Ponadto, alergicy na lateks mogą doświadczać objawów alergicznych po spożyciu bananów.

Przygotowanie:

Więcej informacji

.

Informacje dodatkowe

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Pakiet zawiera alergeny takie jak:

Badanie wykonywane jest metodą Immunoblot, zestawem firmy Euroimmun.