Panel – Nabiał i Orzechy to test alergiczny służący do diagnozowania alergii pokarmowych związanych z nabiałem, orzechami, kakao i glutaminianem. Składa się z 10 alergenów pokarmowych, umożliwiając identyfikację różnych rodzajów uczuleń.
Alergia na nabiał często manifestuje się objawami ze strony układu pokarmowego, takimi jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka oraz zmiany skórne. Główną przyczyną alergii na nabiał jest uczulenie na białka zawarte w mleku, zwłaszcza na kazeinę. Alergia na mleko często występuje u małych dzieci, ale może również dotyczyć osób starszych, zwłaszcza związana z uczuleniem na białko i żółtko jaja kurzego.
Uczulenie na orzechy może prowadzić do silnych reakcji organizmu, włączając wstrząs anafilaktyczny, nawet przy minimalnej ekspozycji na orzechy. Alergia na orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne, orzechy laskowe i włoskie, należy do rzadkich przypadków alergii pokarmowych.
Zespół alergii jamy ustnej (OAS) jest kolejną formą alergii, która może wystąpić jako reakcja krzyżowa na alergeny wziewne i pokarmowe. Na przykład osoby uczulone na pyłek brzozy mogą wykazywać reakcję alergiczną po spożyciu jabłek, marchwi, orzechów laskowych i brzoskwiń, podczas gdy osoby uczulone na trawy mogą doświadczyć objawów po spożyciu pomidorów.
Pakiet zawiera alergeny takie jak:
- Białko jaja kurzego (F1)
- Żółtko jaja kurzego (F75)
- Mleko krowie (F2)
- Kazeina (F78)
- Orzech ziemny (F13)
- Orzech włoski (F256)
- Migdał (F20)
- Kakao (F93)
- Glutaminian (F336)
- CCD
Badanie wykonywane jest metodą Immunoblot, zestawem firmy Euroimmun.
Przygotowanie: Więcej informacji