P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) IgG

, ,

P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) IgG

70,00 

Ilościowe oznaczenie przeciwciał immunoglobuliny G (IgG) skierowanych przeciw ludzkiej transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) jest drugim kluczowym badaniem przesiewowym i diagnostycznym w podejrzeniu celiakii, obok oznaczenia przeciwciał IgA. Celiakia, znana również jako choroba trzewna, to autoimmunizacyjna choroba jelit, która jest genetycznie uwarunkowana i charakteryzuje się nadmierną reakcją na gluten, zawarty w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia.

Przeciwciała anty-tTG są istotnym markerem celiakii, ponieważ transglutaminaza tkankowa jest enzymem odpowiedzialnym za modyfikacje białek w organizmie chorego. Test anty-tTG IgG jest bardzo czułym (ok. 90%) i specyficznym (99%) testem w kierunku celiakii. Jednakże, ze względu na możliwość wystąpienia deficytu przeciwciał w klasie IgA, zaleca się równoczesny, ilościowy pomiar przeciwciał anty-tTG zarówno w klasie IgA, jak i IgG.

Warto zaznaczyć, że test anty-tTG IgG nie jest zalecany u dzieci poniżej 3 roku życia. Badanie to, podobnie jak oznaczenie przeciwciał IgA, pomaga w diagnozie celiakii oraz jest użyteczne w monitorowaniu skuteczności diety bezglutenowej, która jest głównym sposobem leczenia tej choroby.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button