Resztki pokarmowe w kale
22,00 zł
Badanie resztki pokarmowe w kale – Mikroskopowa Ocena Trawienia
W badaniu oceniana jest obecność pochodzących z pożywienia niestrawionych komórek roślinnych, włókien mięśniowych, ziaren skrobi i poziomu tłuszczu w kale. W zależności od tego które z resztek występują w nadmiernych ilościach można to świadczyć o niedoborach poszczególnych enzymów. Wskazania do wykonania badań to m.in.. przewlekłe biegunki, zaparcia, bóle brzucha, utrata apetytu, ogólne osłabienie.
- Opis
- Informacje dodatkowe
- Jak przygotować się do badania?
- Punkty pobrań
Opis
Badanie kału pod kątem resztek pokarmowych to mikroskopowa ocena niestrawionych elementów obecnych w kale, takich jak ziarna skrobi, włókna mięśni prążkowanych i nieprążkowanych, kulek tłuszczu oraz komórek roślinnych. To istotne badanie, które pozwala na monitorowanie procesu trawienia i wczesne wykrywanie ewentualnych zaburzeń w układzie trawiennym.
Elementy podlegające ocenie:
Ziarna skrobi – mikroskopowa identyfikacja niestrawionych ziaren skrobi może wskazywać na deficyt enzymów trawiennych.
Włókna mięśni prążkowanych i nieprążkowanych – obecność tych elementów może sugerować zaburzenia w procesie trawienia białek mięśniowych.
Kulki tłuszczu – mikroskopowe wykrycie niestrawionych kulek tłuszczu może świadczyć o problemach w trawieniu i absorpcji tłuszczów.
Komórki roślinne – obecność nieprzetworzonych komórek roślinnych może wskazywać na trudności w trawieniu błonnika i substancji roślinnych.
Potencjalne przyczyny większych ilości niestrawionych resztek:
Zaburzenia pracy narządów trawiennych – niedobór enzymów trawiennych, problemy z trawieniem białek, trudności w trawieniu i absorpcji tłuszczów.
Choroby zapalne jelit – wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz inne stany zapalne jelit.
Zakażenia przewodu pokarmowego -mogą wpływać na skuteczność trawienia.
Stany zapalne wątroby lub trzustki – zaburzenia w funkcjonowaniu narządów wydzielniczych wpływają na procesy trawienne.
Wskazania do badania resztek pokarmowych w kale:
Badanie to jest zalecane w przypadku:
Objawów zaburzeń trawienia, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności.
Diagnozowania problemów z trawieniem białek, tłuszczów i skrobi.
Monitorowania stanu pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.
Oceny skuteczności trawienia po leczeniu chorób układu trawiennego.
Informacje dodatkowe
Termin | 1 dzień roboczy |
---|---|
Materiał | kał |
- Przed pobraniem próbki pacjent nie powinien rezygnować z normalnej diety i przyjmować ilość płynów taką jak zwykle.
- Próbki kału nie należy pobierać w trakcie i 3 dni po zakończeniu menstruacji, obecności krwi w moczu oraz krwawienia z hemoroidów.
- W przypadku badania krwi utajonej w kale, nie jest wymagane od pacjent aby stosował się do zasad diety eliminacyjnej.
- Próbki kału najlepiej jest pobierać przed rozpoczęciem leczenia. W przypadku stosowania leków, próbki należy pobierać tydzień od zakończenia leczenia, a w przypadku stosowania antybiotyków – dwa tygodnie po skończonej antybiotykoterapii.
- Jednorazowy pojemnik na kał należy opisać imieniem i nazwiskiem pacjenta.
- Materiał pobiera się specjalną szpatułką dołączoną do jednorazowego pojemnika.
- Próbki kału pobrane z kilku miejsc wypróżnienia, należy umieścić w pojemniku (nie więcej niż 1/3 pojemnika).
- Szczelnie zamknąć pojemnik.
- Dostarczyć do punktu pobrań. Próbkę można przechowywać w temperaturze lodówki do 24 godzin.