Resztki pokarmowe w kale

22,00 

Badanie resztki pokarmowe w kale – Mikroskopowa Ocena Trawienia

W badaniu oceniana jest obecność pochodzących z pożywienia niestrawionych komórek roślinnych, włókien mięśniowych, ziaren skrobi i poziomu tłuszczu w kale. W zależności od tego które z resztek występują w nadmiernych ilościach można to świadczyć o niedoborach poszczególnych enzymów. Wskazania do wykonania badań to m.in.. przewlekłe biegunki, zaparcia, bóle brzucha, utrata apetytu, ogólne osłabienie.

 

SKU: 10

Opis

Badanie kału pod kątem resztek pokarmowych to mikroskopowa ocena niestrawionych elementów obecnych w kale, takich jak ziarna skrobi, włókna mięśni prążkowanych i nieprążkowanych, kulek tłuszczu oraz komórek roślinnych. To istotne badanie, które pozwala na monitorowanie procesu trawienia i wczesne wykrywanie ewentualnych zaburzeń w układzie trawiennym.

Elementy podlegające ocenie:

Ziarna skrobi – mikroskopowa identyfikacja niestrawionych ziaren skrobi może wskazywać na deficyt enzymów trawiennych.

Włókna mięśni prążkowanych i nieprążkowanych – obecność tych elementów może sugerować zaburzenia w procesie trawienia białek mięśniowych.

Kulki tłuszczu – mikroskopowe wykrycie niestrawionych kulek tłuszczu może świadczyć o problemach w trawieniu i absorpcji tłuszczów.

Komórki roślinne – obecność nieprzetworzonych komórek roślinnych może wskazywać na trudności w trawieniu błonnika i substancji roślinnych.

 

Potencjalne przyczyny większych ilości niestrawionych resztek:

Zaburzenia pracy narządów trawiennych – niedobór enzymów trawiennych, problemy z trawieniem białek, trudności w trawieniu i absorpcji tłuszczów.

Choroby zapalne jelit – wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz inne stany zapalne jelit.

Zakażenia przewodu pokarmowego -mogą wpływać na skuteczność trawienia.

Stany zapalne wątroby lub trzustki – zaburzenia w funkcjonowaniu narządów wydzielniczych wpływają na procesy trawienne.

 

Wskazania do badania resztek pokarmowych w kale:

Badanie to jest zalecane w przypadku:

Objawów zaburzeń trawienia, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności.

Diagnozowania problemów z trawieniem białek, tłuszczów i skrobi.

Monitorowania stanu pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.

Oceny skuteczności trawienia po leczeniu chorób układu trawiennego.

Informacje dodatkowe

Termin

1 dzień roboczy

Materiał

kał

  • Przed pobraniem próbki pacjent nie powinien rezygnować z normalnej diety i przyjmować ilość płynów taką jak zwykle.
  • Próbki kału nie należy pobierać w trakcie i 3 dni po zakończeniu menstruacji, obecności krwi w moczu oraz krwawienia z hemoroidów.
  • W przypadku badania krwi utajonej w kale, nie jest wymagane od pacjent aby stosował się do zasad diety eliminacyjnej.
  • Próbki kału najlepiej jest pobierać przed rozpoczęciem leczenia. W przypadku stosowania leków, próbki należy pobierać tydzień od zakończenia leczenia, a w przypadku stosowania antybiotyków – dwa tygodnie po skończonej antybiotykoterapii.
  • Jednorazowy pojemnik na kał należy opisać imieniem i nazwiskiem pacjenta.
  • Materiał pobiera się specjalną szpatułką dołączoną do jednorazowego pojemnika.
  • Próbki kału pobrane z kilku miejsc wypróżnienia, należy umieścić w pojemniku (nie więcej niż 1/3 pojemnika).
  • Szczelnie zamknąć pojemnik.
  • Dostarczyć do punktu pobrań. Próbkę można przechowywać w temperaturze lodówki do 24 godzin.