Charakterystyka badania IgE sp. Żyto pokarmowe (F5):
Przeciwciała klasy IgE, uczestniczą w mechanizmie natychmiastowych reakcji alergicznych, zarówno miejscowych, jak i ciężkich uogólnionych.
Wskazania do Badania:
Oznaczenie IgE specyficznego dla alergenów mąki żytniej pomaga zidentyfikować alergen odpowiedzialny za uczulenie.
Charakterystyka:
Główny Alergen – Sec c 38 należy do rodziny inhibitorów α-amylazy.
Silna reaktywność krzyżowa z innymi zbożami, takimi jak pszenica, jęczmień, oraz ograniczona reaktywność z innymi alergenami, np. z nasion maku, orzechów laskowych, soi, α-amylaz grzybowych, pyłkami traw i drzew.
Objawy alergii na mąkę żytnią:
- Mogą obejmować skórne reakcje, objawy układu pokarmowego, bądź problemy z drogami oddechowymi. W tym również astma czy nieżyt nosa.
- Reakcje mogą być wywołane nie tylko spożyciem, ale również wdychaniem mąki żytniej.
Alergia a nietolerancja glutenu:
Alergię na alergeny żyta trzeba odróżnić od nietolerancji glutenu, ponieważ są to różne mechanizmy reakcji organizmu. W przypadku nietolerancji glutenu zaleca się wykonanie badań Immunoglobulina A (IgA) – met. ilościowa oraz P/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) IgA
Bezpieczne Badanie – Oznaczenie IgE in jest bezpieczne dla pacjenta, w przeciwieństwie do testów in vivo.
Panel alergenów żyta F5 (f05):
Test wykorzystuje ekstrakt alergenów żyta F5 (f05). Skala RAST/EAST ułatwia ocenę ryzyka alergii, z uwzględnieniem wartości liczbowej wyniku.