IgE sp. Żyto pokarmowe (F5)

,

IgE sp. Żyto pokarmowe (F5)

40,00 

Badanie IgE sp. Żyto pokarmowe (F5), obejmuje ilościowe oznaczenie in vitro przeciwciał klasy IgE specyficznych w stosunku do alergenów mąki żytniej (F5), co stanowi istotny element diagnostyki alergii. Żyto, będące jednym z powszechnie spożywanych zbóż w Europie, może wywołać reakcje alergiczne.

Charakterystyka badania IgE sp. Żyto pokarmowe (F5):

Przeciwciała klasy IgE, uczestniczą w mechanizmie natychmiastowych reakcji alergicznych, zarówno miejscowych, jak i ciężkich uogólnionych.

Wskazania do Badania:

Oznaczenie IgE specyficznego dla alergenów mąki żytniej pomaga zidentyfikować alergen odpowiedzialny za uczulenie.

Charakterystyka:

Główny Alergen – Sec c 38 należy do rodziny inhibitorów α-amylazy.

Silna reaktywność krzyżowa z innymi zbożami, takimi jak pszenica, jęczmień, oraz ograniczona reaktywność z innymi alergenami, np. z nasion maku, orzechów laskowych, soi, α-amylaz grzybowych, pyłkami traw i drzew.

Objawy alergii na mąkę żytnią:

  • Mogą obejmować skórne reakcje, objawy układu pokarmowego, bądź problemy z drogami oddechowymi. W tym również astma czy nieżyt nosa.
  • Reakcje mogą być wywołane nie tylko spożyciem, ale również wdychaniem mąki żytniej.

Alergia a nietolerancja glutenu:

Alergię na alergeny żyta trzeba odróżnić od nietolerancji glutenu, ponieważ są to różne mechanizmy reakcji organizmu. W przypadku nietolerancji glutenu zaleca się wykonanie badań Immunoglobulina A (IgA) – met. ilościowa oraz P/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty – tTG) IgA

Bezpieczne Badanie – Oznaczenie IgE in jest bezpieczne dla pacjenta, w przeciwieństwie do testów in vivo.

Panel alergenów żyta F5 (f05):

Test wykorzystuje ekstrakt alergenów żyta F5 (f05). Skala RAST/EAST ułatwia ocenę ryzyka alergii, z uwzględnieniem wartości liczbowej wyniku.

 

 

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button