IgE sp. Wołowina (F27)

,

IgE sp. Wołowina (F27)

40,00 

Badanie IgE sp. Wołowina (F27), obejmuje ilościowe, oznaczenie przeciwciał klasy IgE specyficznych w stosunku do alergenów wołowiny (F27). Jest to kluczowe narzędzie diagnostyczne w identyfikacji alergii na wołowinę, umożliwiając ocenę poziomu uczulenia oraz określenie ryzyka reakcji alergicznych.

Charakterystyka badania IgE sp. Wołowina (F27):

Alergia na wołowinę jest często występującą alergią pokarmową, szczególnie w kontekście mięsa ssaków hodowlanych. Mięso kury może również powodować alergie, ale wołowina jest głównym uczulającym mięsem.

U dzieci uczulonych na mleko krowie, poziom uczulenia na wołowinę może sięgać nawet 20%.

Mieszanina białek alergizujących:

Oznaczenie F27 odnosi się do mieszaniny kilkunastu białek alergizujących. Głównymi z nich są albuminy surowicze (Bos d 6), immunoglobuliny oraz niektóre białka komórek mięśniowych, takie jak mioglobina, aktyna, tropomiozyna, trombina, itp.

Bos d 6:

Bos d 6 występuje w sierści, mleku, mięsie i surowicy bydła. Posiada odpowiedniki w mięsie, sierści itd. innych gatunków zwierząt hodowlanych, takich jak baranina (Ovi a 6) czy wieprzowina (Sus a 6).

Zalecenia:

Osoby uczulone na wołowinę, głównie Bos d 6, powinny unikać spożywania surowego mięsa wołowego/cielęcego oraz mleka krowiego.

Wskazania do Badania:

Badanie jest stosowane w celu zidentyfikowania alergenów wołowiny odpowiedzialnych za uczulenie oraz oceny ryzyka alergii skorelowanego z uzyskaną wartością liczbową wyniku.

Bezpieczeństwo Badania:

Oznaczenie alergenowo-specyficznej IgE nie stanowi zagrożenia dla pacjenta, eliminując ryzyko związanego z testami skórnymi i prowokacjami.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button