Charakterystyka badania IgE sp. Truskawka (F44):
Truskawka, będąca źródłem alergenów pokarmowych, wywołuje reakcje u około 30% uczulonych osób, zwłaszcza dzieci.
PFS – pyłkowo-pokarmowy zespół:
Objawy alergii na truskawkę często manifestują się jako zespoły pyłkowo-pokarmowe (PFS), zwłaszcza w kontekście zespołu pyłek brzozy-truskawka w Skandynawii i zespołu bylica-truskawka w Rosji i krajach bałtyckich.
Objawy uczulenia na truskawkę:
Objawy uczulenia obejmują zespół alergii jamy ustnej, pokrzywkę, atopowe zmiany skórne (AZS), objawy z układu oddechowego (astma, nieżyt nosa) oraz zespół alergii jamy ustnej (OAS).
Reakcje krzyżowe:
Do głównych alergenów truskawki należy homolog Bet v 1 brzozy – Fra a 1. Alergenność odmian kolorowych truskawek jest zazwyczaj silniejsza.
Opisano reaktywność krzyżową pomiędzy truskawką a brzoskwinią, gujawą, bananem, mandarynką. U osób uczulonych na winogrono występuje reaktywność krzyżowa na truskawkę, jabłko, brzoskwinę, wiśnię i orzechy.
Bezpieczeństwo Badania:
Oznaczenie ilości IgE nie niesie ryzyka dla pacjenta, w przeciwieństwie do badań in vivo, takich jak testy skórne i prowokacje.