Cel badania IgE sp. Pietruszka (F86):
Badanie ma na celu diagnozowanie oraz różnicowanie alergii związanej z pietruszką poprzez ilościowe oznaczenie przeciwciał klasy IgE specyficznych dla alergenów tej rośliny.
Roślina pietruszki, będąca częścią rodziny selerowatych (Apiaceae), nie posiada zidentyfikowanych alergenów gatunkowo-specyficznych w tkankach korzenia i liści.
W przeciwieństwie do innych roślin z tej rodziny, takich jak seler czy marchew, pietruszka nie wykazuje obecności zidentyfikowanych alergenów specyficznych dla gatunku w tkankach korzenia i liści.
Bezpieczne badanie:
Oznaczenie sIgE nie niesie ryzyka dla pacjenta.
Zespół Pyłkowo-Pokarmowy (PFS):
W Europie obserwuje się związek z zespołem pyłkowo-pokarmowym (PFS), gdzie alergeny roślin selerowatych są reaktywne z pyłkiem bylicy, co może być związane z alergią na pietruszkę.
Objawy Alergii:
Alergia na pietruszkę może objawiać się ogólnymi objawami alergii pokarmowej, swędzeniem nosa i oczu, obrzękiem krtani, świszczącym oddechem, a nawet w przypadkach rzadszych – anafilaksją, obrzękiem naczynioruchowym i pokrzywką.