Charakterystyka badania IgE sp. Pieprz czarny (F280):
Pieprz czarny, zielony, biały i czerwony pochodzą z owoców tej samej rośliny Piper nigrum.
Pieprz czarny jest wytwarzany z suszonych, niedojrzałych owoców, pieprz zielony z bardzo wcześnie zbieranych owoców, pieprz biały z dojrzałych owoców po usunięciu łupków, a pieprz czerwony z dojrzałych owoców.
Ze względu na różnice w fazach dojrzałości owoców wykorzystywanych do produkcji, poszczególne rodzaje pieprzu-przyprawy mogą mieć różną alergenność.
Czarny i zielony pieprz wykazują reaktywność krzyżową oraz mogą manifestować się jako zespół pyłkowo-pokarmowy, PFS, związany z bylicą, selerem i przyprawami.
Związki z alergią pokarmową i Zespołem Pyłkowo-Pokarmowym:
Alergia na pieprz (F280) często występuje u osób uczulonych na pyłki bylicy lub brzozy.
Objawy Alergii:
Objawy alergii pokarmowej lub skórnej mogą być słabe, ale również może wystąpić uogólniona silna reakcja anafilaktyczna, zwłaszcza przy długotrwałej ekspozycji na „ukryty” alergen.
Bezpieczeństwo Badania:
Oznaczenie alergenowo-specyficznej IgE in vitro nie stanowi zagrożenia dla badanego.