Cel badania IgE sp. Kawa (F221):
Ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgE specyficznych dla alergenów kawy palonej (F221) w surowicy krwi.
Alergeny obejmują składniki kawy palonej, z których mogą pochodzić potencjalne substancje uczulające. Alergia na kawę paloną jest rzadka w porównaniu do alergii na inne substancje. Objawy alergii pokarmowej na kawę paloną są opisane jako migrena, zapalenie żołądka i jelit, bóle głowy w okresie pylenia, złe samopoczucie, oraz wysypka.
Alergia zawodowa:
Częściej kawa wywołuje uczulenie jako alergen zawodowy u pracowników przetwórstwa i pakowania kawy. Nasiona kawy zielonej są silniejszym alergenem niż kawa palona, ze względu na wrażliwość większości alergenów na proces palenia.
Objawy alergii zawodowej:
Uczulenie objawia się astmą, katarem alergicznym, alergicznym zapaleniem spojówek u osób pracujących z kawą.
Kawa instant:
Kawa instant może wykazywać inny potencjał alergenny niż kawa ziarnista, ze względu na dodatki, takie jak cykoria, ciecierzyca, zboża, warzywa.