IgE sp. Kakao (F93)

,

IgE sp. Kakao (F93)

40,00 

Badanie IgE sp. Kakao (F93) to ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgE specyficznych dla alergenów kakao.

Cel badania IgE sp. Kakao (F93):

Ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgE specyficznych dla alergenów kakao w surowicy krwi.

Uczulenie na kakao może prowadzić do objawów takich jak astma oskrzelowa, katar lub atopowe zapalenie skóry.

Proces produkcji kakao:

Kakao wytwarzane jest z nasion kakaowca, poddawanych fermentacji, suszeniu, paleniu i proszkowaniu. Proszek uzyskany z kakao (F93) jest przetwarzany na różne sposoby, m.in. bezpośrednio do produkcji czekolady piekarniczej, frakcjonowania na masło kakaowe i sproszkowane kakao, oraz dodawania do produktów słodzonych, tworząc czekoladę (F105).

Skład kakao:

Kakao zawiera alkaloidy teobrominę i kofeinę. W przypadku uczulenia na kakao, zaleca się unikanie napojów typu Coca i Pepsi Cola oraz gumy karaya, ze względu na możliwą reaktywność krzyżową IgE.

Częstość uczulenia:

Uważano, że uczulenie na kakao występuje sporadycznie, jednak badania wskazują, że może to być dość powszechne, zgłaszane przez 15-18% osób z alergią pokarmową w niektórych populacjach. Uczulenie na kakao może występować u pracowników przemysłu cukierniczego, gdzie surowe kakao może działać jako silny alergen.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button