Cel badania IgE sp. Baranina (F88):
Diagnostyka alergii na mięso baranie (jagnięce) poprzez ilościowe oznaczenie przeciwciał klasy IgE specyficznych dla tego alergenu w surowicy krwi. Baranina/jagnięcina to mięso słabo uczulające, a jego właściwości alergenne dodatkowo zmniejsza obróbka cieplna i działanie enzymów proteolitycznych.
Alergen główny:
Alergenem głównym w przypadku baraniny/jagnięciny jest albumina surowicy (Ovi a 6), wykazująca krzyżową reaktywność z małym alergenem albuminy bydlęcej obecnym w mięsie i mleku krowim. Bos d6 i Ovi a 6 odpowiadają za możliwe reakcje krzyżowe na mięso obu gatunków.
Baranina jest proponowana jako alternatywa dla preparatów hydrolizowanego mleka krowiego ze względu na jej słabe właściwości uczulające.
Ryzyko reakcji krzyżowej:
Istnieje ryzyko reakcji krzyżowej na alergeny mięsa w obrębie różnych gatunków ssaków, zwłaszcza między baraniną i jagnięciną.