IgE sp. Drożdże browarnicze (F403)

,

IgE sp. Drożdże browarnicze (F403)

40,00 

Alergenem związanym z drożdżami browarniczymi, objętym badaniem IgE sp. Drożdże browarnicze (F403), jest głównie enzym enolaza, będący głównym alergenem tych drożdży.

  • Część alergenów drożdży jest nietrwała, ale inne zachowują swoje właściwości przez długi czas, nawet do 9 miesięcy w temperaturze chłodni.
  • Liofilizaty (wysuszane w próżni) drożdży zachowują swoje właściwości alergenowe przez lata.

Cel badania IgE sp. Drożdże browarnicze (F403):

  • Ocenia ilość swoistych przeciwciał IgE skierowanych przeciwko alergenom związanym z drożdżami browarniczym.
  • Drożdże browarnicze są używane w produkcji piwa, chleba i innych produktów spożywczych, dlatego alergia na nie może objawiać się różnymi dolegliwościami.

Objawy Alergii:

Alergia IgE-zależna na drożdże może objawiać się różnymi dolegliwościami, takimi jak katar, astma, kaszel, atopowe zapalenie skóry.

Uczulenie:

  • Uczulenie na drożdże może prowadzić do alergii zawodowej wśród np. piekarzy.
  • Przeciwciała IgE swoiste dla Saccharomyces stwierdzano również u osób niezawodowo narażonych na drożdże, cierpiących na alergię na grzyby.
  • Objawy skórne, takie jak atopowe zapalenie skóry, mogą być nasilane przez spożycie produktów zawierających drożdże, takich jak wino musujące, piwo czy niektóre rodzaje ciasta.

Krzyżowe reakcje z grzybami:

  • Główny alergen drożdży, czyli enolaza, jest odpowiedzialny za krzyżowe reakcje z innymi grzybami jednokomórkowymi, zwłaszcza z rodzaju Candida.

 

Dodatni wynik:

Oznacza to, że organizm wykazuje reakcję immunologiczną w postaci zwiększonej ilości przeciwciał IgE skierowanych przeciwko drożdżom browarniczym (F403). Wynik ten sugeruje alergię na te drożdże.

Ujemny wynik:

Brak zwiększonej ilości przeciwciał IgE skierowanych przeciwko drożdżom browarniczym (F403) może wskazywać na brak alergii na ten alergen.

Testy na obecność swoistych przeciwciał IgE są często stosowane w diagnostyce alergii pokarmowych. Interpretację wyników oraz plan leczenia należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza z alergologiem. W przypadku alergii pokarmowych istotne jest także prowadzenie szczegółowego wywiadu klinicznego, aby dostosować podejście diagnostyczne do konkretnego przypadku pacjenta.

Termin

7 dni roboczych

Materiał

surowica

Pasek narzędzi ułatwień dostępu

IgE sp. Drożdże browarnicze (F403)IgE sp. Drożdże browarnicze (F403)
40,00 
Przewijanie do góry
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button