Badanie stężenia haptoglobiny zlecane jest szczególnie w przypadku podejrzenia niedokrwistości hemolitycznej oraz różnych schorzeń wątroby i stanów zapalnych.
Haptoglobina, białko obecne w osoczu krwi, odgrywa kluczową rolę w procesie wiązania hemoglobiny uwalnianej z rozpadających się czerwonych krwinek. Główną funkcją haptoglobiny jest neutralizacja hemoglobiny, zapobiegając jej utracie przez nerki oraz ograniczając toksyczne działanie wolnych grup hemowych.
Obniżenie stężenia haptoglobiny może być spowodowane zarówno intensywną hemolizą, jak i spadkiem jej produkcji w wyniku ostrych chorób wątroby, takich jak zapalenie wątroby czy marskość, a także w przypadku niedożywienia. Z kolei nadmierny poziom haptoglobiny może sugerować obecność chorób zapalnych, zarówno ostrych, jak i przewlekłych.
Podwyższone wyniki haptoglobiny:
Mogą wskazywać na obecność hemolizy, która może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak choroby autoimmunologiczne, anemia hemolityczna, czy uszkodzenie czerwonych krwinek w wyniku innych chorób.
Zaniżone wyniki haptoglobiny:
Zazwyczaj nie są klinicznie istotne. Jednakże, niskie poziomy haptoglobiny mogą wystąpić w przypadku niektórych rzadkich schorzeń genetycznych.
Podwyższone lub obniżone wyniki haptoglobiny zawsze wymagają interpretacji lekarza, ponieważ mogą być związane z różnymi stanami zdrowotnymi. Lekarz bierze pod uwagę całościowy obraz kliniczny pacjenta, historię medyczną i wyniki innych badań, aby dokładnie zinterpretować wyniki i zalecić dalsze kroki diagnostyczne lub lecznicze.