Amylaza
10,00 zł
Ogólne informacje o badaniu:
Amylaza to enzym trawienny. Głównymi narządami produkującym amylazę są ślinianki i trzustka. Ocena amylazy w surowicy krwi jest użytecznym wskaźnikiem diagnostycznym chorób dotykających trzustkę. W przypadku niektórych chorób może on znacznie wzrosnąć. Najczęstszą przyczyną wzrostu jest zapalenie trzustki. Oznaczenie poziomu amylazy wykorzystuje się w diagnostyce „ostrego brzucha” oraz stanów uszkodzenia trzustki i przewodów żółciowych. Dodatkowo podwyższone poziomy amylazy we krwi mogą być obecne także w innych chorobach jak nowotworach, śwince, zaburzeniach czynności nerek lub zapaleniu otrzewnej.
Przygotowanie do badania:
Krew pobiera się od pacjenta będącego na czczo, w godzinach porannych.
- Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Termin | 1 dzień roboczy |
---|---|
Materiał | surowica |