Amylaza

, , , ,

Amylaza

11,00 

Amylaza to enzym występujący w ślinie i soku trzustkowym, który pełni istotną rolę w trawieniu węglowodanów. Jej głównym zadaniem jest rozkład skrobi oraz glikogenu na prostsze cukry, takie jak maltoza i glukoza. Ten proces umożliwia organizmowi efektywne wchłanianie cukrów z pożywienia.

Rola Amylazy w 0rganizmie:

Amylaza trzustkowa rozkłada skrobię na maltodekstrynę i glukozę w procesie trawienia, ułatwiając ich absorpcję w jelitach.

Produkty działania amylazy, takie jak maltoza i glukoza, są dalej trawione i wchłaniane przez ściany jelit, dostarczając organizmowi niezbędnej energii.

Badanie amylazy:

Badanie poziomu amylazy we krwi jest stosowane w diagnostyce różnych schorzeń, zwłaszcza tych związanych z trzustką. Oto kilka sytuacji, w których może być przeprowadzone badanie amylazy:

Zapalenie trzustki

Ostry lub przewlekły stan zapalny trzustki może prowadzić do wzrostu poziomu amylazy we krwi. Badanie to może być pomocne w diagnostyce zapalenia trzustki.

Choroby trzustki

Zaburzenia trzustki, takie jak przewlekłe zapalenie trzustki czy nowotwory, mogą wpływać na produkcję amylazy.

Zakrzepica dróg żółciowych

Podobnie jak w przypadku lipazy, blokada dróg żółciowych może wpływać na wydzielanie amylazy do jelita, co skutkuje jej wzrostem we krwi.

Termin

1 dzień roboczy

Materiał

surowica

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button