Amylaza

10,00 

Ogólne informacje o badaniu:

Amylaza to enzym trawienny. Głównymi narządami produkującym amylazę są ślinianki i trzustka. Ocena amylazy w surowicy krwi jest użytecznym wskaźnikiem diagnostycznym chorób dotykających trzustkę. W przypadku niektórych chorób może on znacznie wzrosnąć. Najczęstszą przyczyną wzrostu jest zapalenie trzustki. Oznaczenie poziomu amylazy wykorzystuje się w diagnostyce „ostrego brzucha” oraz stanów uszkodzenia trzustki i przewodów żółciowych.  Dodatkowo podwyższone poziomy amylazy we krwi mogą być obecne także w innych chorobach jak nowotworach, śwince, zaburzeniach czynności nerek lub zapaleniu otrzewnej.

 

Przygotowanie do badania:

Krew pobiera się od pacjenta będącego na czczo, w godzinach porannych.

SKU: 50

Informacje dodatkowe

Termin

1 dzień

Materiał

surowica