Alergia na owoce i warzywa – co nas uczula ?

Alergie pokarmowe to jedne z najczęściej diagnozowanych problemów przez alergologów. Reakcje alergiczne przebiegają z udziałem specyficznego białka IgE. Układ immunologiczny człowieka w sposób nieprawidłowy rozpoznaje wybrane składniki pokarmowe. Powoduje to nieprawidłową reakcję, wywołując zespół objawów. W momencie gdy dochodzi do kontaktu z danym alergenem organizm wytwarza przeciwciała IgE a ich poziom wzrasta.

Najczęściej reakcje alergiczne spośród owoców wywołują :

  • truskawki – jest to jeden z najpopularniejszych alergenów,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • banany,
  • brzoskwinia,
  • wiśnia,
  • oliwka,
  • morela,
  • arbuz,
  • cytrusy.

spośród warzyw :

  • soja
  • pietruszka
  • pomidor
  • marchewka
  • ziemniak
  • seler
  • papryka
  • ogórek
  • kukurydza

Objawy alergii :

Objawy alergii występują niemalże natychmiast, najpóźniej do półtorej godziny po ich spożyciu. Charakterystycznymi objawami alergii, są zmiany pojawiające się w jamie ustnej i gardle. U osób o szczególnej wrażliwości lub po spożyciu znacznej dawki owoców możliwe jest wystąpienie zmian takich jak :

  • pokrzywka,
  • skurcz krtani,
  • obrzęk języka i warg,
  • łzawienie oczu,
  • zaczerwienienie spojówek,
  • nieżyt nosa,
  • ciągłe kichanie,
  • wymioty,
  • biegunka oraz ból brzucha.

W najgorszych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego połączonego z utratą przytomności.

Leczenie alergii

Wyleczenie alergii na owoce i warzywa nie jest możliwe. Metodą leczenia może być wyeliminowanie z diety danego alergenu. Z alergią można radzić sobie między innymi dzięki diecie. Warto spróbować jeść przetworzone warzywa i owoce. Np. jeśli banany są problemem to zamiast jeść surowe, można zrobić chleb bananowy, jeżeli nie możesz jeść surowych brzoskwiń, warto zrobić z nich dżem lub konfiturę. W przypadku osób silnie uczulonych odradza się jednak jakiegokolwiek kontaktu z alergenem ze względu na ciężkie objawy i obrzęk krtani.

Badanie w kierunku alergii – kiedy wykonać?

Badania alergiczne z krwi są niezbędnymi badaniami wykorzystywanymi w diagnostyce alergii. Jest to metoda coraz bardziej popularna ze względu na badanie dużej ilości alergenów za pomocą jednego pobrania krwi, bez konieczności odstawiania leków czy stosowania restrykcyjnej diety. Ważnym elementem jest wyeliminowanie kontaktu organizmu z alergenem co za tym idzie, ryzyko wystąpienia nasilonych objawów alergii jest zredukowane do zera. Zaletą badań z krwi jest możliwość wykonania ich u dzieci, które nie ukończyły jeszcze 4 roku życia, jest również bezpieczne dla kobiet w ciąży. Badanie w kierunku alergii można wykonać w sytuacji gdy zauważymy niepokojące objawy.

Jak się przygotować do badania krwi ?

Nie ma szczególnych zaleceń do przygotowania przed badaniem. Nie ma konieczności aby pacjent był na czczo, nie trzeba odkładać leków przeciwhistaminowych.

Badania 

Panel – OWOCE ( 10 alergenów )

Panel – WARZYWA ( 10 alergenów ) 

ALERGOLOGIA 

Scroll to Top
Platforma zarządzania zgodami od Real Cookie Banner Call Now Button